MUSICAKLASSEN (Extended)

De Axolotl van Neotenia

Zopas werd alweer een schooljaar met Musicaklassen afgerond. Een wat bizar en exotisch diertje stond symbool voor deze reeks: de axolotl inspireerde tot het thema metamorfose en de kinderlijke neiging om onbevangen te kijken en luisteren. Een zeer dankbare insteek die talloze leerlingen een onvergetelijke week bezorgde en opnieuw heel wat leerkrachten aan het denken zette. Want is het leerproces niet ook een geleidelijk proces, een gedaanteverandering?

Tijdens de Musicaklassen wordt duidelijk dat de kunsten kinderen, leerkrachten en docenten verbinden, en toch ruimte laten voor eigenheid en dus diversiteit. Een eigen wereld scheppen en die samen beleven, ook al duurt het maar een week, het levert steevast unieke ervaringen op om met frisse moed en nieuwe perspectieven naar school terug te keren.

Het format blijft dus inspireren. Naast heel wat ‘vaste klanten’ duiken steeds weer nieuwe scholen op die hun leerlingen eens van de Musicaklassen willen laten proeven. Voor volgend schooljaar werden daarom niet minder dan 14 weken ingevuld.

Momentopname – een dagje Musicaklassen met Vrije Basisschool Merksplas:

 

Musicaklassen Extended

Maar ook elders dan in Neerpelt wordt met het format geëxperimenteerd. Met de steun van CC cultuurpunt Meeuwen-Gruitrode en Dynamo3 werden voor het eerst Musicaklassen op locatie georganiseerd. Rond dezelfde thematiek gingen 7 scholen, 19 klassen en 219 kinderen van de tweede graad uit Meeuwen-Gruitrode een schooljaar lang met klank en muziek aan de slag. Een inkijk in het parcours verschijnt binnenkort op deze blog. Een vervolg tijdens het schooljaar 2014-2015 staat alvast in de steigers.

Impressies van sessie 1:

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder 8-12 jaar, Musicaklassen, Musicaklassen extended, Voor leerkrachten en kinderbegeleiders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s