Eersteklasconcerten editie 2017 met ChampdAction

Musica’s Eersteklasconcerten zijn een sterk merk. Telkens weer maakt het format minder voor de hand liggende muziek concreet en tastbaar voor grote groepen zesjarigen. Dat bewezen onlangs meer dan 1600 enthousiaste kinderen en leerkrachten van het eerste leerjaar in Concertgebouw Brugge en deSingel Antwerpen. Naast luisteraar waren zij er ook actoren in het nieuwe parcours dat in samenwerking met ChampdAction ontstond. Richting, toeval en tijd voerden er als parameters het hoogste woord.

Eersteklasconcerten - TTr (high res)-1

(c) Tim Theo Deceuninck

In het quasi donker appelleerde ‘Drie’ van Serge Verstockt aan misschien wel de meest primaire akoestische parameter: richting. Van waar een geluid komt, was in onze evolutionaire voorgeschiedenis van levensbelang. Eenmaal het gehoor op scherp splitsten de ruim 150 kinderen van elk parcours zich op in drie groepen. De artistieke carrousel van zo’n 80 minuten erg betrokken aandacht en verwondering kon beginnen.

Eersteklasconcerten - TTr (high res)-20

(c) Tim Theo Deceuninck

Op elektrische gitaar voerde Nico Couck ‘Until it Blazes’ van Eve Beglarian uit. Deze eenvoudige diatonische melodie genereerde door dual delay en slimme accentverschuivingen een waaier aan overlappende motieven en verrassende wendingen. In de voorafgaande workshop verzamelden de kinderen de elementen voor deze muziek eerst zelf om ze overlappend met het mini-concert aan de gitarist aan te bieden.

John Cage nam toeval altijd ernstig. De sessie rond ‘Composed Improvisation’ resulteerde in aandachtige kinderen voor wie niet zelden ook humor een erg serieus te nemen zaak leek te zijn. Met zeven snaredrums en negen objecten hield percussionist Marcel Andriessen elk groepje in de ban van het concept.

‘A la recherche de temps’ van Serge Verstockt werd gecomponeerd voor klarinet solo. In deze uitvoering door Dries Tack, speelt de muzikant door middel van vier videoschermen, vier microfoons en evenveel luidsprekers samen met evenveel alter ego’s. Dit werk heeft een intrigerende en bevreemdende uitwerking door de ingenieus ingebouwde tijds- en toonhoogteverschuivingen. Ook aan dit concert ging een mini-workshop vooraf. Hier konden de kinderen via schaduwspel eerst zelf experimenteren met de relatie tussen timing van beweging en stemgeluiden in een visueel klinkende polyfonie.

Tijdens de eindperformance van elk parcours stonden de kinderen verdeeld in zes groepen ruimtelijk opgesteld, elk met hun eigen percussie-instrument. Met de knoppen van het lichtpaneel bespeelde Marcel Andriessen de hele groep en keerde hij ‘Drie’ van Serge Verstockt simpelweg binnenstebuiten.

Een knappe editie van Eersteklasconcerten die ook op heel wat persbelangsteling kon rekenen. Zo maakte de regionale televisiezender Focus-WTV onderstaande reportage:

Filmpje EKC

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder 4-8 jaar, Eersteklasconcerten, Uncategorized, Voor kinderen en jongeren, Voor leerkrachten en kinderbegeleiders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s