Over Musica

Musica is een impulscentrum voor muziek. Centraal in onze werking staat onze grote fascinatie voor klank – geluid dat bewust wordt opgewekt en gemanipuleerd. Onbevangen en nieuwsgierig verkennen we klank in al zijn verschijningsvormen. We willen muziek (her)ontdekken uit alle periodes, uit alle contexten en uit alle contreien. Omdat we willen bijdragen tot een samenleving die sensitief en bewust met klank omgaat, richt ons aanbod zich tot iedereen: beroepsmuzikanten, amateurs, kunstenaars uit andere disciplines, geïnteresseerde luisteraars, maar ook mensen zonder speciale band met muziek. We maken gebruik van educatieve methodes die steeds vertrekken van kunst en via verrassende paden mensen creatief kennis laten maken met klank en muziek. Als impulscentrum houdt Musica de voelsprieten omhoog om nieuwe ontwikkelingen op te pikken, te verkennen en gerichte impulsen te geven. We hebben oog voor bestaande noden en gaan op zoek naar een passend antwoord. Dat is een ‘tegendraads’ antwoord, dat verrast en nieuwe inzichten aandraagt, dat de traditie loswrikt uit het keurslijf van eensluidende en starre interpretaties. We bouwen op afgebakende thema’s expertise op, die we voor iedereen openstellen. Zodra vernieuwende perspectieven een vaste waarde geworden zijn, gaan we weer nieuwe horizonten verkennen.

Onze activiteiten, waarvan vele tot stand komen in samenwerking met zorgvuldig uitgekozen partners, concentreren zich momenteel rond vier zwaartepunten:

1. klank en muziek in de eerste levensjaren
2. klankkunst, een vernieuwende kunstvorm waarin klank, ruimte en materie met elkaar in dialoog gaan
3. muzikaal erfgoed, om muziek respectvol én creatief te hertalen naar een hedendaagse context
4. klank en muziek speels en authentiek laten ervaren door iedereen die op de een of andere manier met muziek bezig is (amateur, professional, luisteraar, …).

Het is best mogelijk dat dit lijstje activiteiten er in de toekomst anders uitziet. Als impulscentrum gaan we namelijk altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken en een vernieuwend aanbod.
Een overzicht van alle actuele projecten: www.musica.be.

3 Reacties op “Over Musica

 1. Beste directie van MUSICA,
  mooi dat u het project in Sint-Oda steunt !
  Wij zijn ondertussen al 3,5 jaar vrijwillig vzw AMAndeL (= Atelier met Muziek voor Anders Lerenden) aan ’t runnen, wat in deze tijd niet eenvoudig is.
  We bieden individuele muzieklessen op maat (bij de leraar of de beperkte deelnemer thuis), groepsmuziekactiviteiten en muziekmeerdaagsen in samenwerking met andere initiatieven. Komende zondag wordt op onze jaarlijkse algemene vergadering bekeken of het realistisch is ons project als kleine, ongesubsidiëerde vzw verder te zetten.

  Graag zouden wij willen praten over eventuele samenwerkings-mogelijkheden. Bent u geïnteresseerd in een gesprek daarover ?
  Dank bij voorbaat,

 2. Paul Craenen

  beste Carla,

  uiteraard altijd bereid tot een gesprek. Mijn contactgegevens vind je op onze website.

  met vriendelijke groet
  Paul Craenen

 3. Beste

  Dat is bij deze gebeurd.

  Met vriendelijke groet

  Carmen van den Akker
  COÖRDINATOR MARKETING & COMMUNICATIE

  Musica, Impulscentrum voor Muziek
  T +32 (0)11 610 523
  F +32 (0)11 610 511
  E carmen.van.den.akker@musica.be
  W http://www.musica.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s